Lilla Rökeriet

Lilla Rökeriet Artiklar

En artikel av extern skribent för Lilla Rökeriet.

De bästa tillbehören när det serveras rökt

Lax

Något som tas för givet i nästan alla hem i vart fall i västvärlden är ett kylskåp. Inte sällan är denna kylande anordning fyllt till bredden med ingredienser från såväl vecko- som månadshandlingen. Det är därmed svårt att föreställa sig en tid då människor var tvungna att använda sig av mer primitiva, men likväl effektiva metoder för att bevara livsmedel och planera måltider. I århundranden före medeltiden och i flera århundraden efteråt har man runt om i världen använt sig av olika metoder för att bevara livsmedel för konsumtion vid senare tillfälle. I tider av svält, torka, naturkatastrofer och krig är det kanske inte så konstigt att samhällen insett vikten av att bunkra mat inför sämre tider. Detta skedde på olika sätt, bland annat genom att; torka, röka, konservera och salta livsmedel.

Konservering var bland annat ett enkelt sätt för sjöfarare och köpmän att transportera mat medan de befann sig på resande fot, och frukt och grönt konserverades inte minst för smakens skull. Var och en av dessa lagringsmetoder medförde specifika för- och nackdelar och satte sin prägel på livsmedlet ifråga på sitt eget karaktäristiska sätt. Många metoder för att bevara livsmedel har dessutom hängt med till samtiden. Burkchampinjoner, torkade aprikoser och inlagd saltgurka känns troligen igen från dagens matbutiker. Dessutom har fermenterad mat såsom bland annat kimchi, kefir och kombucha – livsmedel som sägs vara mycket förmånliga för en god tarmflora – fått ett rejält uppsving i samband med wellness industrins genomslag. I den här artikeln koncentrerar vi oss dock på rökning av mat och då särskilt på de bästa tillbehören när det serveras rökt på tallriken.

Surdegsbröd med nordiska smaker och rökt renkött

En matig macka med klassiska nordiska smaker kan aldrig gå fel och går enkelt till. Rökt kött, och i synnerhet rökt renkött som i detta recept, har mycket smak i sig självt. Du behöver därmed inte särskilt mycket för att förhöja smakerna. Vi rekommenderar att du själv bakar ett surdegsbröd eller köper färskt från det lokala bageriet. Placera cirka 50 gram rökt, finhackad renstek (som dessförinnan blandats med pepparrotsvisp) på din brödskiva som du gärna får vända i olivolja i pannan innan, och garnera slutligen med fint klippt gräslök och en halv matsked löjrom. Visste du förresten att ”sandwichen” ursprungligen kommer från John Montagu, den fjärde Greven av Sandwich (England) som sägs ha introducerat och spridit vanan att äta en bit kött mellan två brödskivor för att hålla sina händer rena medan han spelade kort?

Fransk potatissallad till varmrökt lax

Inget passar väl bättre till vårfesten eller trädgårdspartyt än en hel varmrökt lax som serveras med en mustig potatissallad och krämig sås. Vakuumförpackad varmrökt lax har bra hållbarhet och kan serveras både varm och kall. Köper du från din lokala fiskhandlare brukar kvalitet och smak i regel vara bättre. I ett första steg rekommenderar vi att du snabbt rör ihop en romsås, en klassiker som endast behöver två ingredienser, crèmefraiche och röd stenbitsrom. Sedan sätter du förslagsvis igång med din franska potatissallad. Skala och koka potatisen i vatten som du saltat innan och skala rödlök i stora skivor samtidigt som du hackar färsk dill och persilja. Smaksätter din sallad gör du på franskt vis genom en blandning av vinäger, dijonsenap, olivolja, ett kryddmått socker och salt och peppar. Glöm för guds skull inte att strö över kapris innan servering och låt smaka!

Ribs

Rökta ribs med amerikanska tillbehör

Ribs eller revbensspjäll som vi svenskar kallar det brukar vara ett populärt inslag på vårens och sommarens grillkvällar. Testa gärna att röka dina ribs på grillen för att imponera på dina gäster. Processen är förvisso tidskrävande, du behöver avvara 5–7 timmar för att tillaga köttet, men resultatet är väl värt det. Till dina ribs föreslår vi att du dukar upp en amerikanskinspirerad tillbehörsbuffé som består av coleslaw, majskolv, sötpotatispommes och mac & cheese som serveras i portionsform. Smaksätt gärna dina ribs med hickory eller äppelträ för att maxa smakerna.

 

 

Länkar till andra sajter som ägs av Lilla Rökeriet:

Köp nytt rökskåp på Lilla Rökeriet, Köp rökspån på Lilla Rökeriet, Kallrok.se - Kallrökar, rökskåp, Varmrok.se - Varmrökar, rökskåp, Alspan.se - Alspån för rökning, Begagnade rökar, rökskåp och rökgeneratorer