Lilla Rökeriet

Lilla Rökeriet Artiklar

En artikel av extern skribent för Lilla Rökeriet.

Poker – en del av den svenska sommaren

Sjö i Västerbotten
Svensk sommarnatt när den är som bäst

Den svenska sommaren är någonting alldeles extra. Det behagliga klimatet som sällan blir för varmt. Den vänliga befolkningen som verkligen lever upp under dessa få sommarmånader. Och till sist, de ljusa nätterna som aldrig tar slut. Det som också är härligt med sommaren är semester och ledighet som ger tid till att göra det man vill. Vi i Sverige är väldigt glada i spel av olika slag, både ute och, om vädret sviker oss, inomhus. Ett sällskapspel som spelats i både koja och slott genom generationer är poker. Här i Sverige har vi inte någon lång tradition av att spela typer av poker som Omaha eller Texas Holdem. Men vi har vår egen variant av poker, Chicago. Den är speciellt populär som sysselsättning under ljusa, lediga sommarkvällar.

Chicago – svensk poker

Chicago är en form av fem-kort-poker som kommer från det gamla svenska spelet femkort. Namnet tros ha kommit till på 1980-talet men har spelats sen långt innan dess under bland annat namnet poängpoker. Spelet finns så klart i olika varianter men spelreglerna i grova drag går ut på att med fem kort få till den mest gynnsamma kombinationen. Det börjar med att en person utses till att föra protokoll över alla spelares poäng. Fem kort delas ut till varje spelare med baksidan upp. Nu får spelarna möjlighet att byta kort, om de vill. De kan byta hur många av korten som de vill. Den som väljer att byta endast ett kort kan få möjlighet att först se ett öppet kort och välja om de vill ta det eller nästa.

Det görs 2–3 byten och inför varje byte talar kortspelarna om vilken hand de har, till exempel par eller stege. Poängen skrivs ner i protokollet. Spelarna berättar inte exakt vilka kort de har utan de säger kanske bara triss eller färg. Sen är det dags för utspelet och här gäller det att vara taktisk. Spelaren till vänster om den som ger lägger ut ett kort och de andra spelarna ska nu genom att följa färg försöka spela över det senast lagda kortet. Som sagt så är Chicago ett spel som mynnat ut från andra spel och det finns i olika varianter. Gemensamt är att det är ett relativt enkelt spel, det krävs endast en vanlig kortlek, och reglerna går snabbt att lära. Det är också ett roligt spel där flera spelare kan ta poäng under samma omgång. Därför har det blivit populärt att spela tillsammans med vänner, gärna under långa lediga sommarkvällar.

Femkortspoker

Ett systerspel till Chicago är femkortspoker. Dess amerikanska variant kallas för five card draw poker och det är en variant av poker som vi känner igen från gamla västernfilmer. Cowboysen satt runt ett bord på saloonen och fick fem kort var. Precis som i Chicago innefattar spelet ett antal byten av kort för den som önskar. Men före första bytet ska spelarna i tur och ordning välja att lägga sig, syna eller höja. Det är väl från dessa omgångar, då det gällde att inte avslöja vilka kort man hade, som uttrycket pokeransikte kommer ifrån. När femkortspoker spelas live så är det faktiskt inte bara den med bästa kort som kan vinna. Även den med bästa pokeransiktet och kyla nog att hålla ut kan få sin motspelare att lägga sig och på så sätt ta hem spelet även med en medioker hand. Så reglerna kan verka enkla men det kan ta en livstid att bli bra på detta spel. Five card draw poker var populärt att spela när poker online var nytt. Kanske speciellt här i Sverige eftersom vi var vana vid detta spel. Det är också en fördel att reglerna är enkla och går fort att lära sig. Med tiden har andra typer av poker tagit sig fram, som Omaha och Texas Holdem, och blivit mer populära. Det är också ofta dessa former av poker man ser spelas på liveturneringar vid pokerbord med en dealer som delar ut korten.

Fiske hör sommaren till

Ett annat sommarnöje som är populärt under den svenska sommaren är att fiska. I detta avlånga land har vi inte mindre än 95 795 sjöar. Vi har dessutom en kustlinje som sträcker sig 2400 kilometer från Strömstad till Haparanda, en av Europas längsta kuster. Detta ger fantastiska möjligheter till fiske som är en stor hobby i Sverige. Det är så stort att fiska i Sverige att det till och med kallas för sport och det arrangeras många tävlingar. Sportfiske har cirka 2 miljoner utövare i Sverige. Den här kategorin lägger en stor del pengar och tid på att fiska. Alla kanske inte deltar i tävlingar men de brukar ha en ansenlig samling av utrustning och spenderar en stor del av sin lediga tid på att fiska. Sen finns det de som fiskar lite då och då för att komma ut i naturen och koppla av. Att fiska är ett utmärkt sätt att uppleva den svenska sommaren. Särskilt då det sägs att det nappar bättre på kvällarna. För att fiska i insjöar och vattendrag krävs fiskekort så det är viktigt att ta reda på var det finns att köpa innan man sätter igång. I havet är det fritt fiske så där är det bara att kasta ut och vänta på att det nappar.

Fiske
Fisketur i sommarnatten

En svensk delikatess

Vad gör den som har fiskelyckan med sig med all fisk den fångar? Många fiskare har faktiskt frysen full, ständigt, eftersom de inte hinner äta upp all fisk de fiskar upp. Det är populärt är att grilla fisk, speciellt nyfångad abborre är en riktig delikatess att grilla över öppen eld. Det behövs bara lite salt på. En annan svensk delikatess är rökt fisk. Förutom rökt lax är det populärt med rökt sik. Rökt strömming är också en svensk sommarklassiker, då går den under namnet böckling. Bara namnet får många att tänka på en gammal fiskare som står och röker sin nyfångade fisk på en skärgårdsö i kvällssolen. De som fiskar mycket kanske till och med investerar i en egen rök för att tillaga sin fångst. En del bygger en egen och andra köper en färdig. I röken brukar de sen lägga spån från olika sorters träd för att få olika smak på fisken.

Ljusa nätter

Den svenska sommaren är speciell och landet är känt internationellt för sitt speciella ljus som brukar gå under namnet Nordic Light. Just detta begrepp kan faktiskt syfta på både midnattssol om sommaren och norrsken på vintern. Det står ofta som inspiration för varumärken och upplevelser. Ett exempel är en av Sveriges största pokerturneringar som heter just Nordic Lights. Den går av stapeln varje år i Sundsvall på Casino Cosmopol.

 

 

Länkar till andra sajter som ägs av Lilla Rökeriet:

Köp nytt rökskåp på Lilla Rökeriet, Köp rökspån på Lilla Rökeriet, Kallrok.se - Kallrökar, rökskåp, Varmrok.se - Varmrökar, rökskåp, Alspan.se - Alspån för rökning, Begagnade rökar, rökskåp och rökgeneratorer