Kallrökt grillad laxfilé med het chutney
Ingredienser:
(4 portioner)
600 g |
Laxfilé med skinn |
2 tsk |
Rapsolja |
1 st |
Grön spansk peppar |
- |
Salt och nymalen svartpeppar efter behag |
Het chutney:
1 st |
Ancho chili (eller annan mellanstor chili) |
1 st |
Chipotle chili |
1 st |
Krispigt äpple |
2 msk |
Svartavinbärsaft |
2 tsk |
Farinsocker |
2 klyftor |
Vitlök |
- |
Salt och nymalen svartpeppar efter behag |
Gör så här:
- Värm ugnen till 250°. Rosta chilifrukterna i ugnen i 10 min. Skala och finhacka fruktköttet. Skala och tärna äpplet. Blanda chili, äpple, vinäger, socker, och bönor i en kastrull. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på längden. Lägg ner bland övriga ingredienser och koka upp. Sänk värmen och sjud i 25 min. Låt svalna.
- Skär laxfilén i portionsbitar. Pensla med rapsolja och krydda med salt och nymald peppar. Grilla med skinnsidan ner i 1-1 1/2 min. Vänd och grilla köttsidan i ca 3 min eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58°.
- Strimla den spanska pepparn fint. Servera laxen med chutney och strö över spansk peppar.
Kallrökning av grillade laxfiléer:
- Placera laxfiléerna på ett fat som placeras i på gallret i en klotgrill/trädgårdsgrill.
- Använd t.ex Smokaiadaptern till Webergrillen och stick in Smokai pipen in i öppningen på adaptern till grillen. Ha locket på.
- Låt kallrökningen av laxfiléerna pågå ca 5 – 10 minuter. Ta ut och smaka av. Kallrök till önskad nivå av röksmak.

