Kallrökt grillad laxfilé med het chutney

Ingredienser:
(4 portioner)

600 g Laxfilé med skinn
2 tsk Rapsolja
1 st Grön spansk peppar
- Salt och nymalen svartpeppar efter behag

Het chutney:

1 st Ancho chili (eller annan mellanstor chili)
1 st Chipotle chili
1 st Krispigt äpple
2 msk Svartavinbärsaft
2 tsk Farinsocker
2 klyftor Vitlök
- Salt och nymalen svartpeppar efter behag

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250°. Rosta chilifrukterna i ugnen i 10 min. Skala och finhacka fruktköttet. Skala och tärna äpplet. Blanda chili, äpple, vinäger, socker, och bönor i en kastrull. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på längden. Lägg ner bland övriga ingredienser och koka upp. Sänk värmen och sjud i 25 min. Låt svalna.
  2. Skär laxfilén i portionsbitar. Pensla med rapsolja och krydda med salt och nymald peppar. Grilla med skinnsidan ner i 1-1 1/2 min. Vänd och grilla köttsidan i ca 3 min eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58°.
  3. Strimla den spanska pepparn fint. Servera laxen med chutney och strö över spansk peppar.

Kallrökning av grillade laxfiléer:

  1. Placera laxfiléerna på ett fat som placeras i på gallret i en klotgrill/trädgårdsgrill.
  2. Använd t.ex Smokaiadaptern till Webergrillen och stick in Smokai pipen in i öppningen på adaptern till grillen. Ha locket på.
  3. Låt kallrökningen av laxfiléerna pågå ca 5 – 10 minuter. Ta ut och smaka av. Kallrök till önskad nivå av röksmak.

 Kallrökt grillad laxfilé

Kallrökt grillad laxfilé med het chutney