Kycklingspett à la Lilla Rökeriet

Ingredienser:
(4 portioner)

600 g Kycklinglårfilé
600 g Valfri pasta
3 kvistar Timjan
1 st Apelsin
2 dl Kvarg (10 % fett)
1 kruka Basilika
1 dl Riven Västerbottenost
2 st Röda paprikor
4 st Knipplökar
1 st Zucchini
1/2 Aubergine
- Grillspett i trä eller metall
- Salt och nymalen svartpeppar efter behag

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. (Om grillspetten är i trä, lägg dem i vatten så att de inte brinner upp)
  2. Skär ner kycklingen i mindre bitar. Använd en separat kniv och skärbräda. Trä kyckling på spetten och lägg i en stor form. Riv apelsinskal över, fortsätt med fint hackad timjan och rapsolja. Blanda runt, salta och peppra med nymalen svartpeppar.
  3. Skär aubergine, zucchini och paprikan i skivor, ca 1,5-2 centimeter tjocka. Dela knipplöken i två delar. Slå på lite rapsolja, samt salt och peppar.
  4. Ta fram en stor bunke och blanda kvarg, apelsinsaft, hackad basilika, riven Västerbottenost samt nymald svartpeppar och salt.
  5. Grilla eller halstra kycklingspetten och grönsakerna på direktvärme tills de är klara innan kallrökning.

Kallrökning av kycklingspett:

  1. Placera de nygrillade kycklingspetten på ett fat som placeras i en klotgrill/trädgårdsgrill.
  2. Använd t.ex. Smokaiadaptern till Webergrillen och stick in Smokai pipen in i öppningen på adaptern till grillen. Ha locket på.
  3. Välj smak på träspån och starta Smokai enligt anvisningarna på röken.
  4. Låt kallrökningen av kycklingspetten pågå ca 10 minuter. Ta ut, vänd och smaka av. Kallrök till önskad nivå av röksmak på kycklingspetten.
  5. Salt och nymalen svartpeppar efter behag.
  6. Blanda de grillade grönsakerna i skålen med såsen, fortsätt med att blanda ner den kokta pastan. Servera med kallrökta kycklingspetten.

 Kycklingspett kallrökt

Lök och paprika för kycklingspett

Kallrökt kycklingspett med lök och paprika