Kycklingspett à la Lilla Rökeriet
Ingredienser:
(4 portioner)
600 g |
Kycklinglårfilé |
600 g |
Valfri pasta |
3 kvistar |
Timjan |
1 st |
Apelsin |
2 dl |
Kvarg (10 % fett) |
1 kruka |
Basilika |
1 dl |
Riven Västerbottenost |
2 st |
Röda paprikor |
4 st |
Knipplökar |
1 st |
Zucchini |
1/2 |
Aubergine |
- |
Grillspett i trä eller metall |
- |
Salt och nymalen svartpeppar efter behag |
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. (Om grillspetten är i trä, lägg dem i vatten så att de inte brinner upp)
- Skär ner kycklingen i mindre bitar. Använd en separat kniv och skärbräda. Trä kyckling på spetten och lägg i en stor form. Riv apelsinskal över, fortsätt med fint hackad timjan och rapsolja. Blanda runt, salta och peppra med nymalen svartpeppar.
- Skär aubergine, zucchini och paprikan i skivor, ca 1,5-2 centimeter tjocka. Dela knipplöken i två delar. Slå på lite rapsolja, samt salt och peppar.
- Ta fram en stor bunke och blanda kvarg, apelsinsaft, hackad basilika, riven Västerbottenost samt nymald svartpeppar och salt.
- Grilla eller halstra kycklingspetten och grönsakerna på direktvärme tills de är klara innan kallrökning.
Kallrökning av kycklingspett:
- Placera de nygrillade kycklingspetten på ett fat som placeras i en klotgrill/trädgårdsgrill.
- Använd t.ex. Smokaiadaptern till Webergrillen och stick in Smokai pipen in i öppningen på adaptern till grillen. Ha locket på.
- Välj smak på träspån och starta Smokai enligt anvisningarna på röken.
- Låt kallrökningen av kycklingspetten pågå ca 10 minuter. Ta ut, vänd och smaka av. Kallrök till önskad nivå av röksmak på kycklingspetten.
- Salt och nymalen svartpeppar efter behag.
- Blanda de grillade grönsakerna i skålen med såsen, fortsätt med att blanda ner den kokta pastan. Servera med kallrökta kycklingspetten.


