Kallrökt fläskytterfilé

Ingredienser:

Ca 1 kg Fläskytterfilé

Till saltlagen:

1 liter Vatten
100 g Jodfritt salt
25 g Strösocker (frivilligt)

Gör så här:

Lös upp saltet i vattnet och då får man en 10 % saltlösning. När detta är gjort så lägg köttet i lagen och var noga med att köttet är täckt av saltlagen.

Saltlagen tränger in i köttet med ca en centimeter på dygn. Är köttet ca 5 centimeter tjockt så ska köttet ligga i saltlagen 2,5 dygn, då lagen tränger in i köttet från alla håll.

Efter saltningen tas köttet upp, från lagen. Bra plats är galler i kylskåpet i 4-5 timmar.

När sedan kallröken har rätt inner temperatur så läggs köttet in på ett galler. Låt dörren stå öppen i ca 5 – 10 minuter så att köttet hinner torka riktigt på ytan. Stäng sedan dörren och kontrollera i temperaturen i rökskåpet, den får ej överstiga 30 grader.

1 kg fläskytterfilé röks i ca. 15-17 timmar (beroende på tjockleken).

Låt gärna ytterfilén vila smörpapper i kylskåpet över natten så röksmaken fördelas jämnt i köttet.
 

Skär den kallrökta ytterfilen tunt och är gott till en enkel sallad eller potatissallad.

Kallrökt fläskytterfilé