Referenser

Det ska löna sig att handla hos oss. Här får du varor av bästa kvalitet. Nöjda kunder, vår drivkraft. Det är vid sidan av våra kvalitetskrav, vår största ambition. Är du nöjd berättar du detta för andra. Skriv en rad och berättar om varför du är nöjd, tag någon bild när du t ex använder ditt rökskåp eller tillverkar korv och skicka in den, så publicerar vi text och bild.

Ibland, trots stora ambitioner i tillvaron, är det oförutsedda en tråkig faktor, så också för oss. Missar kan göras, vi vet, upptäcker du sådana vill vi att du omgående hör av dig så rättar vi till.

I en dialog med dig, som tack för god referens, bestämmer vi en skälig kompensation.

Använd vårt Kontaktformulär för att skicka in din referens och eventuellt bifoga en bild.

Lilla Röken Ved

Jag gillar att experimentera med mat; att ta maten till nya nivåer. Min mat. Mina nivåer. Under en rätt så lång tid har jag med ljus och lykta letat efter ett rökskåp. Via olika hemmabyggen, gjorde själv en sådan för länge sedan – blev inte bra, till Bradleys som jag länge funderade över, kom jag så över en länk. Lilla Rökeriet. Och PANG, där satt den. Denna skulle jag ha. Kom i kontakt med Mats som beredvilligt (och snabbt kan tilläggas) svarade på mina frågor. Det första svaret var enkelheten att montera den, den är nästan klar så det borde jag också fixa (jag gjorde det). Den är smart, enkel och fin. Så fin att det var nästan synd att använda den, tills jag kom på att den då blir ännu finare.

Per Martinsson
info@pemcon.se
Vinslöv

Lilla Rökeriet rökskåp Rökt korv i rökskåpet

Journalisten Gunnar Fahlström är välkänd skribent från flera jakttidningar, som exempel Jakt & Jägare, Svensk Jakt och Expressen Jakt. Han har intervjuat ägarna till Bittinge Gårdsbutik och skriver så här:

Rolf Jonsson och Solveig Jonsson på Bittinge Gårdsbutik sydöst Örebro har lång erfarenhet av att varmröka kött och fisk, både för egen försäljning och på uppdrag.
-- Jag har provat många olika sorter av rökskåp, säger Rolf. Bland annat konsumentrökar där briketter eller spån tillförs med automatik. Tyvärr håller de inte för vårt hårda bruk eftersom vi är ständigt igång med att röka olika produkter, de är mer anpassade för de som röker som hobby.

Tuffa krav på röken
-- Sedan ett par år tillbaka så kör vi med Stora Röken El från Lilla Rökeriet, den passar för professionellt bruk och ett fullt spånmagasin räcker i upp till 8 timmar. Eftersom rökskåpet är en affärskritiskt redskap för oss så har vi skaffat samma typ av rökskåp i reserv men ännu har vi inte behövt använda den.
Hos Bittinge Gårdsbutik arbetar man enbart med varmrökning. Allt kött sprutas och läggs sen i samma saltlag med 8 deciliter Nitritsalt på 10 liter vatten. Det får sen vila i mellan 5 till 10 dagar i kylskåp. Fisklagen görs med 5 deciliter grovsalt till 10 liter vatten.
-- Jag kryddar också i saltlagen, berättar Rolf Jonsson, med till exempel peppar, enbär eller vitlök.
Efter att saltning och avspolning skett så får kött och fisk torka i ett par timmar. Rolf röker gärna i en lite lägre temperatur för att få en bättre röksmak.

Det finns inga genvägar
-- Det finns inga genvägar, påpekar han. Saltningen måste få ta sin tid, det är också noga med att det som ska rökas är torrt och rökningen bör övervakas hela tiden. För lättrökta produkter avslutar vi vid 67 graders innertemperatur, hårdrökta får gå till 77 grader.
Genom Bittinges rök passerar förutom fiskar många olika typer av produkter, från fågel, fläsk, nöt, häst, rådjurs, dovhjortskött till räkor. Favoriten på det egna matbordet är varmrökta bröst av grågås.

Solveig Jonsson
Solveig Jonsson, Bittinge Gårdsbutik

Stora Röken El är gjord av rostfritt stål, har tre hyllor och automatmatning av rökspån och kan användas både för varm och kallrökning. Den finns också i en variant för rökning med ved.
Stora Röken El
Stora Röken El

Länk till rökskåp
Mer info: www.lillarokeriet.se