Kallrökt laxfilé

Ingredienser:

1 kg Laxfilé med skinn

Till saltlagen:

1 liter Vatten
100 g Jodfritt salt
25 g Strösocker (frivilligt)

Gör så här:

Det är noga att fisken har varit fryst (min -18 grader) i 3 dygn innan processen på börjas. Detta för att ta död på vissa parasiter som kan finnas i fisk.

Lös upp saltet i vattnet och då får man en 10 % saltlösning. När detta är gjort så lägg laxen i lagen och var noga med att laxen är täckt av saltlagen. Beroende på hur tjock laxfilén är så ska den ligga i saltlagen i 5-8 timmar.

När laxen har genomgått saltningen så måste det torka. Detta sker bäst på ett galler i kylskåpet. Laxfilén måste torka ordentligt i ca 4-5 timmar. Härefter kan man nu krydda laxen utefter egen smak. Lägg sedan in laxen i kallröken, temperaturen skall vara under 30 grader. Låt dörren stå öppen i ca 5-10 minuter så att laxen hinner torka riktigt på ytan. Stäng sedan dörren och kontrollera i temperaturen i rökskåpet, den får ej överstiga 30 grader.

Efter ca 9-12 timmar i röken så är laxen färdig.

Låt gärna fisken vila smörpapper i kylskåpet över natten så röksmaken fördelas jämnt.

Skär den kallrökta laxfilén tunt och ha den till den till kokt potatis och gravlaxsås.

Ät och njut!

Kallrökt laxfilé