Inga produkter
Priser inkl. moms
Ingredienser:
1 kg | Laxfilé med skinn |
Till saltlagen:
1 liter | Vatten |
100 g | Jodfritt salt |
25 g | Strösocker (frivilligt) |
Gör så här:
Det är noga att fisken har varit fryst (min -18 grader) i 3 dygn innan processen på börjas. Detta för att ta död på vissa parasiter som kan finnas i fisk.
Lös upp saltet i vattnet och då får man en 10 % saltlösning. När detta är gjort så lägg laxen i lagen och var noga med att laxen är täckt av saltlagen. Beroende på hur tjock laxfilén är så ska den ligga i saltlagen i 5-8 timmar.
När laxen har genomgått saltningen så måste det torka. Detta sker bäst på ett galler i kylskåpet. Laxfilén måste torka ordentligt i ca 4-5 timmar. Härefter kan man nu krydda laxen utefter egen smak. Lägg sedan in laxen i kallröken, temperaturen skall vara under 30 grader. Låt dörren stå öppen i ca 5-10 minuter så att laxen hinner torka riktigt på ytan. Stäng sedan dörren och kontrollera i temperaturen i rökskåpet, den får ej överstiga 30 grader.
Efter ca 9-12 timmar i röken så är laxen färdig.
Låt gärna fisken vila smörpapper i kylskåpet över natten så röksmaken fördelas jämnt.
Skär den kallrökta laxfilén tunt och ha den till den till kokt potatis och gravlaxsås.
Ät och njut!