Varmrökt Laxfilé med Dill

Ingredienser:

3000 g Laxfilé med skinn
40 g Dill

Till saltlagen
Saltlag till 1-2 fiskar á 3 kilo

6 liter Vatten
6 dl Grovsalt utan jod
1,5 dl Socker

  1. Låt saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna. Ställ in i kylskåp 3-4 timmar.
  2. Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i c:a 4-5 timmar.
  3. Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken.

Gör så här:

  1. Värm rökskåpet till 60 - 80 grader. Tvätta och finhacka dillen.
  2. Skär laxfilén i lagom bitar. Fördela dillen på laxen.
  3. Rök med skinnsidan ner i 3 till 3.5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58 grader.
  4. Den rökta laxen kan ätas varm eller kall och fungerar till det mesta.

Innan rökning laxfilé med dill

Efter rökning laxfilé med dill