Varmrökt Laxfilé med Dill
Ingredienser:
3000 g | Laxfilé med skinn |
40 g | Dill |
Till saltlagen
Saltlag till 1-2 fiskar á 3 kilo
6 liter | Vatten |
6 dl | Grovsalt utan jod |
1,5 dl | Socker |
- Låt saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna. Ställ in i kylskåp 3-4 timmar.
- Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i c:a 4-5 timmar.
- Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken.
Gör så här:
- Värm rökskåpet till 60 - 80 grader. Tvätta och finhacka dillen.
- Skär laxfilén i lagom bitar. Fördela dillen på laxen.
- Rök med skinnsidan ner i 3 till 3.5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58 grader.
- Den rökta laxen kan ätas varm eller kall och fungerar till det mesta.