Varmrökt Laxfilé med Chili och Lime
Ingredienser:
3000 g |
Laxfilé med skinn |
2 st |
Röd spansk peppar |
6 st |
Lime |
Till saltlagen
Saltlag till 1-2 fiskar á 3 kilo
6 liter |
Vatten |
6 dl |
Grovsalt utan jod |
1,5 dl |
Socker |
- Låt saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna. Ställ in i kylskåp 3-4 timmar.
- Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i c:a 4-5 timmar.
- Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken.
Gör så här:
- Värm rökskåpet till 60 - 80 grader. Tvätta, skala och finhacka chilin. Tvätta limen och riv limen med det den finaste delen på rivjärnet. Det är bara det yttersta gröna som skall rivas av.
- Skär laxfilén i lagom bitar. Fördela chili och lime på laxen.
- Rök med skinnsidan ner i 3 till 3,5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58 grader.
- Rökt laxen kan ätas varm eller kall och den kan ätas till det mesta.