Varmrökt Laxfilé med Chili och Lime

Ingredienser:

3000 g Laxfilé med skinn
2 st Röd spansk peppar
6 st Lime

Till saltlagen
Saltlag till 1-2 fiskar á 3 kilo

6 liter Vatten
6 dl Grovsalt utan jod
1,5 dl Socker

  1. Låt saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna. Ställ in i kylskåp 3-4 timmar.
  2. Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i c:a 4-5 timmar.
  3. Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken.

Gör så här:

  1. Värm rökskåpet till 60 - 80 grader. Tvätta, skala och finhacka chilin. Tvätta limen och riv limen med det den finaste delen på rivjärnet. Det är bara det yttersta gröna som skall rivas av.
  2. Skär laxfilén i lagom bitar. Fördela chili och lime på laxen.
  3. Rök med skinnsidan ner i 3 till 3,5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58 grader.
  4. Rökt laxen kan ätas varm eller kall och den kan ätas till det mesta.

Innan rökning laxfilé med chili och lime

Efter rökning laxfilé med chili och lime